Planstudie Kantoor

  • ProjectnaamPlanstudie Kantoor
  • PlaatsHarderwijk
  • SpecialisatieKantoren
  • Oppervlakte2.500 m²
  • Jaar2016
Lees meer

Planstudie Kantoor

Concept van het ontwerp

De gebruiker staat centraal in het ontwerp. Een werknemer moet kunnen werken in een gezond binnenklimaat. Het vanzelfsprekende fysieke klimaat, maar ook het werkklimaat.

Openheid is een aspect dat het werkklimaat bevordert. Het creëert ruimte en stimuleert contact. Dit biedt gelegenheid tot spontane ontmoetingen en gesprekken, dat werknemers met elkaar verbindt.

De ontwerp focus ligt in het vertalen van deze verbinding, zonder dat het afbreuk doet aan de productiviteit.

 

Vertaling naar architectuur

Je identificeren met een gebouw is nauw verbonden met zijn vormgeving. Om een verbinding aan te gaan met technisch en creatief talent, voeren een moderne en transparante vormgeving de boventoon. Een open beton structuur geeft deze identiteit vorm. Techniek wordt zichtbaar en laat zien hoe het werkt. Het beton maakt het krachtig en gedurfd en heeft een inspirerende werking.

Openheid biedt flexibiliteit en transparantie op de vloervelden en hierdoor blijft de constructie goed zichtbaar. De vormgeving maakt zo de identiteit zichtbaar.

 

Kantoorvloer

Daglicht heeft effect op onze gezondheid. Uit vele onderzoeken is gebleken dat dit een positief effect heeft op de productiviteit en tevredenheid van mensen, en gezondheidsproblemen kan voorkomen. Dit maakt het een essentieel onderdeel voor het ontwerp en heeft een belangrijke invloed op het indelen van de werkvloer.

De noordgevel is de fijnste gevel om aan te werken. De hele dag natuurlijk licht, zonder hinder van direct zonlicht. Zonwering is hier dus niet nodig, waardoor dit het daglicht en zicht niet kan blokkeren. De openheid in de plattegrond, de extra hoge verdiepingshoogte en de dakopeningen, kunnen het daglicht tot diep in het kantoor brengen. Zo krijgen alle werkplekken voldoende daglicht.

Deze openheid vraagt aandacht voor akoestiek. De oplossing wordt gevonden in plafond panelen, inrichtingselementen en het zoneren van de vloervelden in rust en drukte.

Architect
(uit dienst)

Anneke van Tienen

Ons team