Verduurzaming 120 maisonettewoningen

  • ProjectnaamMathenesserweg
  • KlantHavensteder
  • PlaatsRotterdam
  • SpecialisatieRenovatie
  • Jaar2017
Lees meer

Mathenesserweg

De gebouwen aan de Mathenesserweg zijn gebouwd in de naoorlogse wederopbouw periode waarin grote woningnood en een gebrek aan bouwmaterialen de bouw kenmerkte. Dit heeft eraan bijgedragen dat de zorgvuldig ontworpen gebouwen naar huidige maatstaven niet meer voldeden aan de eisen van comfort en gezondheid. De uitstraling van de gebouwen wass echter van goede kwaliteit.

Om de woningen naar een eigentijds comfort niveau te brengen was het nodig de woningen te isoleren. De opzet van bouwkundige constructie en beperkte ruimte in de woningen noodzaakte ons het complex van buitenaf te voorzien van een warme jas. Op deze manier pakten we de problematiek rondom koudebruggen en comfort het effectiefste aan.

Deze aanpak stelde ons wel voor een dilemma. Kozen we ervoor om de gebouwen hun huidige structuur en uitstraling, die ontegenzeggelijk kwaliteit heeft, terug te geven of zagen we de renovatie als kans de gebouwen een vernieuwde hedendaagse uitstraling te geven. Net als bij de bouw van de gebouwen in de jaren 50 is gebeurd.

Wij hebben er voor gekozen de gebouwen een nieuwe hedendaagse uitstraling te geven. Hierbij gebruikten wij de sterke elementen van het oorspronkelijke ontwerp als basis voor het vernieuwde gebouw. Kenmerkend is in onze ogen de plastiek en ritme in de gevel. Met aan de zuidzijde de bloemkozijnen en aan de noordzijde de balkons en galerijen als meest in het oog springende elementen. En als sluitstuk de prominente dakrand op het gebouw die met name aan de zuidzijde een blikvanger mag worden genoemd.

De drie woongebouwen kregen een heldere plint en duidelijk koppen aan de Mathenesserweg. In materialisering sluiten die aan op de trappenhuizen en bergingen aan de Mathenesserweg. Het middendeel van de gevel is in wit stucwerk uitgevoerd zodanig dat de gevel haar plasticiteit en ritme behouden heeft. Door de extra isolatie werden de negge’s ter plaatse van de gevelopeningen mooi diep en op de penanten komt de gevel naar voren, daarmee de plastiek van de gevel versterkt. Deze werd nog eens extra aangezet door de bloemkozijnen, balkons en galerijen die sterk uit de hoofdmassa naar voren komen. De prominente dakrand heeft een grijze kleur gekregen en beëindigt de gevel. De bloemkozijnen en voordeuren zijn uitgevoerd in de kleur donkerblauw waarin ook de oorspronkelijk voordeuren waren uitgevoerd. Door niet alleen de voordeuren maar ook de bloemkozijnen in deze kleur uit te voeren heeft de gevel haar ritme behouden en wordt de plasticiteit ondersteunt.

 

Renovatie

Design en Build

Verduurzaming van label D naar label A

Senior Architect
(uit dienst)

Martijn Glas

Ons team